Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ)
Dades de contacte
Adreça: Avinguda dels Països Catalans, 86 - 17800 OLOTTelèfon: 972 261 208
E-mails: mariaa.dominguez@ias.cat, imma.domenech@ias.cat
Responsable del servei: Mª Àngels Domínguez Angulo, psiquiatra i coordinadora de l’equip. Cap de sector: Dr. Ernest Torrell Llauradó, psiquiatre.
Persona de contacte: Mª Àngels Domínguez Angulo, coordinadora; Imma Domènech, administrativa.
Descripció del servei
Aquest servei forma part de la Xarxa Pública de Salut Mental i Addiccions que presta serveis d'atenció comunitària i depèn de l’IAS (Institut d’Assistència Sanitària), empresa pública proveïdora de CatSalut a la Regió Sanitària de Girona.
Què és i a qui s’adreça
Dispositiu ambulatori sanitari que dóna assistència especialitzada en el camp de la salut mental i l’atenció psiquiàtrica dirigida a la població d’edats compreses entre 0 i 18 anys i a les seves famílies. *A la Garrotxa, atenem a partir dels 3 anys, fruit de l’acord amb el servei CDIAP, qui cobreix específicament, aquest tram de la població (o a 4 anys).
L’objectiu fonamental és tractar el malestar psicològic i/o risc de patir un trastorn mental lleu o greu en qualsevol de les etapes evolutives i de creixement dels menors.
Considerem les manifestacions lleus o de baixa complexitat, com aquelles reaccions agudes i adaptatives davant una situació que ha provocat estrès.
Considerem el trastorn mental greu o d’alta complexitat les manifestacions clíniques més duradores i de llarga evolució, condicionants del desenvolupament general de l’infant o adolescent.
L’accés al servei
A través de la sol·licitud de derivació des d’altres professionals d’acció comunitària (d’àmbit sanitari, educatiu, social o de justícia) amb consens dels pares o tutors.
Àrea específica de treball
S’ofereixen dos nivell d’intervenció: directa i indirecta.
Atenció directa. Es dóna resposta als problemes de salut mental a nivell de prevenció, orientació, exploració diagnòstica, administració de proves complementàries (tests), tractament, seguiment i altes. El model d’assistència orientat a atendre les necessitats dels usuaris, es fonamenta en aplicar actuacions des de l’abordatge psicoterapèutic, integrant el tractament psicofarmacològic i social. Les modalitats d’intervenció són: visita individual, familiar i grupal.
Atenció indirecta. Es realitza un treball intern en equip d’interconsulta, de formació continuada, d’anàlisi i supervisió de la tasca clínica diària. Paral·lelament es realitzen reunions de coordinació amb els propis dispositius de la xarxa psiquiàtrica. També és prioritària la coordinació externa d’ordre comunitària dins o fora del CSMIJ. Ens referim al trebal “en xarxa” participant en reunions amb òrgans i comissions municipals-comarcals, i amb altres serveis públics que compartim l’objectiu principal de vetllar per la qualitat de l’atenció a la infància i adolescència.
Altres prestacions
Aplicació de programes específics i criteris dirigits a població preferent, segons marca el Pla Director de CatSalut.
- Programa d’atenció específica als Trastorns mentals Greus (TMG)
- Programa d’atenció dels trastorns de la conducta alimentària (TCA)
- Programa d’atenció a infància i adolescència tutelada per DGAIA, majorment infants residents a centres d’acció educativa i residencial
- Programa Salut i Escola (PSIE), promoció de la salut a estudiants d’ESO
Atenció integral als TMG de la infància
Per a garantir la coherència de les intervencions i la continuïtat assistencial davant la població que pateix un TMG (trastorn mental greu) i necessita d’un tractament intensiu; disposem de dispositius de nivell secundari, d’hospitalització PARCIAL: HDA (hospital de dia adolescents) -a partir dels 12 anys d’edat fins els 18- i de nivell terciari, d’hospitalització TOTAL: URPI (unitat referent psiquiàtrica infantil), ambdós ubicats al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, Girona (IAS).
Equip de professionals multidisciplinari
Mª Àngels Dominguez, psiquiatra i coordinadora de l’equip Janina Roca, psicòloga clínica Carme Barti, psicòloga Lívia Jarque, psicòloga general sanitària Mireia Olivares, treballadora social Mireia Conangla, psicòloga, especialitat en trastorns conducta alimentària (TCA)